Botulinum Toksin nedir?

07 Nisan 2021, Çarşamba 17:59:01

15 Kasım 2021, Pazartesi 13:26:38

Prof. Dr. Funda Çalış - Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Uzmanı

Botulinum Toksin nedir?

Botulinum Toksin nedir?

Botulinum toksin, kasları 3-6 ay süre ile gevşeten bir nevi ilaçtır.

Botulinum Toksin’in kullanım alanları nelerdir?

Botulinum Toksin başlıca iki amaç için kullanılmaktadır: Kozmetik nedenlerle ve tedavi amaçlı.

Tedavi amacıyla felç geçirmiş ya da omurilik yaralanması olan hastalarda Botulinum Toksin kullanılabilir. Özellikle spastisitede (kaslarda sertlik ve harekete karşı direnç), distonide (bedenin belirli bir bölgesi ya da yaygın olarak oluşan istemsiz kas spazmları), migrende, terlemede, felce bağlı idrar kaçırmalarında, şaşılıkta ve ağrı tedavisinde Botulinum Toksin yaygın olarak kullanılmaktadır.

Uygulama nasıl yapılmaktadır?

Bu konuda eğitim almış doktorlar tarafından ilgili kaslara yada cilt altına enjeksiyon şeklinde uygulanabilmektedir. Tedavi amacıyla uygulanan Botulinum Toksin için doğru kasta olduğunu teyit etmek amacıyla ultasondan veya EMG cihazlarından yararlanılabilir.

Etkisi ne zaman başlar, ne zaman biter?

Botulinum Toksin’un etkisi 48-72 saat içinde başlayıp yaklaşık 6 ay kadar sürmektedir. Fizik tedavi egzersizleri iyi yapıldığı takdirde etkisi daha uzun sürebilmektedir.

Yan etkisi var mıdır?

Doğru kaslara ve doğru dozlarda yapıldığı takdirde önemli bir yan etkisi yoktur. Boyun bölgesine yapılırsa yutma güçlüğü olabilir. Bazen yüksek doz kullanılması durumunda kaslarda güçsüzlük gelişebilir. Tüm ilaçlarda olduğu gibi çok nadir de olsa alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir.

Botulinum Toksin uygulandıktan ne kadar sonra yeni enjeksiyon yapılabilir?

Botulinum Toksin vücuda girdikten ilk 10 günden sonra 3 ay süre ile yeni enjeksiyon yapılmamalıdır. Bunun nedeni Botulinum Toksin’a karşı vücutta gelişen bağışıklık sisteminin en az 3 ay süre ile devam etmesidir. Daha sık aralarla Botulinum Toksin yapıldığı takdirde bir süre sonra ilaç etkisiz hale gelebilir. Burada ilacın nereye yapıldığının bir önemi yoktur, örneğin yüzüne kozmetik nedenlerle Botulinum Toksin yaptıran bir hasta tedavi amacıyla 1 ay sonra ayağına Botulinum Toksin yaptırmamalı, en az 3 ay süre ile beklemelidir.

Kaynaklar

  1. Yoshimura DM, Aminoff MJ, Olney RK. Botulinum toxin therapy for limb dystonias. Neurology 1992;42:627-630
  2. Hesse S, Friedrich H, Domasch C, et al. Botulinum toxin therapy for upper limb flexor spasticity: preliminary results. J Rehabilitation Sci 1992;5:98-101
  3. H. Kerr Graham et al:Recommendations for the use of botulinum toxin type A in the management of cerebral palsy Gait& Posture 11(1)February 2000: 67-79
  4. Suputtitada A.Managing spasticity in pediatric cerebral palsy using a very low dose of botulinum toxin type A: preliminary report. Am J Phys Med Rehabil 2000 Jul-Aug;79(4):320-6)
  5. Dong Y, Wu T, Hu X, Wang T. Efficacy and safety of botulinum toxin type A for upper limb spasticity after stroke or traumatic brain injury: a systematic review with meta-analysis and trial sequential analysis. Eur J Phys Rehabil Med. 2017 Apr;53(2):256-267.
  1. Sun LC, Chen R, Fu C, Chen Y, Wu Q, Chen R, Lin X, Luo S. Efficacy and Safety of Botulinum Toxin Type A for Limb Spasticity after Stroke: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Biomed Res Int. 2019 Apr 7;2019:8329306.
  2. Wei J, Zhu X, Yang G, Shen J, Xie P, Zuo X, Xia L, Han Q, Zhao Y. The efficacy and safety of botulinumtoxin type A in treatment of trigeminal neuralgia and peripheral neuropathic pain: A meta-analysis of randomized controlled trials.Brain Behav. 2019 Oct;9(10):e01409.